Chong Si – Sigung Wong Kiu

Sigung Wong KiuPRIVÉLEERLING VAN GROOTMEESTER IP MAN
Chong Si - Sigung Wong Kiu En Sifu D. WachtbergerDoordat Kung Fu scholen met Triades (criminele organisaties) werden geassocieerd was hij als top ambtenaar niet in staat om reguliere trainingen te volgen. Vandaar dat je hem nooit op groepfoto’s uit die tijd zult zien.

Chong Si – Sigung Wong Kiu is in 1953 begonnen als privéleerling van Grootmeester Ip Man.

In twee en een half jaar leerde hij de vormen. In de jaren erna kreeg hij de bijbehorende uitleg en werd zijn begrip en kunde vergroot.

Door de intensieve begeleiding vergeleken met de reguliere trainingen ontwikkelde zijn kennis op het gebied van Wing Chun veel uitgebreider en dieper dan dat van andere veel andere leerlingen.

Om deze kwaliteit werd hij wereldwijd geroemd.
Chu Shong Tin, (Ip Man’s derde leerling), noemde Wong Kiu zelfs ‘De Pilaar van het Wing Chun’

Hij bleef privéleerling en persoonlijke vriend van Grootmeester Ip Man tot aan diens overlijden in 1972.

Chong Si

Chong Si Chong Si betekent oorspronkelijke leraar.
Degeen die het Wing Chun in Nederland geïntroduceerd heeft.
Chong Si – Sigung Wong Kiu is in 1974 door zijn eerste leerling, Chen Chiu, naar Nederland gehaald om les te geven aan de Chinese gemeenschap in Den Haag en heeft hiermee het Wing Chun in Nederland geïntroduceerd.

Zover wij weten zelfs als eerste in Europa. Daarmee vertegenwoordigd de Nederlandse Wing Chun Federatie de oudste Wing Chun stroming van Nederland en mogelijk van Europa.

Chong Si – Sigung Wong Kiu heeft vele malen gezegd:

De meeste andere leerlingen van Ip Man veranderden het Wing Chun
Ik wilde nooit enig detail van wat Ip Man mij geleerd heeft veranderen, omdat anders het Wing Chun zal uitsterven. Daarbij zag ik nooit een reden om iets te veranderen.