Wing Chun Legende

SHAOLIN – OORSPRONG VAN HET WING CHUN

Shaolin Temple. Oorsprong Van Het Wing Chun.De Wing Chun Legende begint na het einde van de Ming Dynastie (1368-1644) in een zuidelijke provincie van China bij de vernietiging van de ‘Shaolin’ tempel door het keizerlijke leger. De toenmalige keizer van China, vreesde voor zijn eigen veiligheid en liet uit voorzorg de tempel afbranden en de bewoners vermoorden.

De legende zoals aan ons door gegeven door Sigung Wong Kiu bestaat uit drie mythische personen. Een legende is geen geschiedenis. Het gaat om de essentie van het verhaal. In het noorden van China wordt Wing Chun nog vaak “Orthodox Shao Lin” genoemd. In het zuiden “Siu Lam Wing Chun” ofwel “Shao Lin Wing Chun”.

Ng Mui

ORTHODOX SHAO LIN

Eén van degenen die wisten te ontkomen was een non, genaamd Ng Mui. Na vele omzwervingen tijdens haar vlucht was ze op een dag getuige van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Aan de hand van de inzichten die zij opdeed tijdens dit gevecht ontwikkelde zij een totaal nieuw systeem dat aanvankelijk ‘Orthodox Shaolin’ genoemd werd.

Yim Wing Chun

EEUWIGE LENTE – LOFLIED VOOR DE LENTE

Enige tijd later ontmoette Ng Mui Yim Wing Chun, een jong mooi meisje die last had van een grote, opdringerige, brute man.

Ng Mui gaf vervolgens les aan Yim Wing Chun en deze wist daarna de man in een fysiek treffen te verslaan.

Kennelijk was de techniek van het systeem zo effectief dat een klein persoon een groter en sterker persoon kon verslaan. Yim Wing Chun gaf volgens de legende het systeem door. Sindsdien draagt de stijl de naam ‘Wing Chun’.

Wong Wah Bo

Yim Wing Chun gaf haar kennis en kunde weer door aan Wong Wah Bo.

Wong Wah Bo zou het systeem door gegeven hebben aan Leung Chan.

Hier eindigt de Wing Chun Legende en begint De Geschiedenis.

Terzijde over de Wing Chun Legende

  • In de Wing Chun Legende zoals verteld door Grootmeester Ip Man komt het gevecht tussen de slang
    en de kraanvogel niet voor. Dit zou betekenen dat Ng Mui het Wing Chun mee nam uit de Shao Lin Tempel.
  • In de Wing Chun Legende zoals Sigung Wong Kiu hem heeft gekregen van Grootmeester Ip Man komt Leung Yee Tai niet voor.
    Ng Mui kende ook de stok en vlindermessen al toen ze Shaolin verliet. Ook heeft Yim Wing Chun nooit les gegeven aan haar man.
    Het was in het oude feodale China ondenkbaar dat een man zich als leerling onder zijn vrouw zou plaatsen.